Konflikt vil lamme straffesager

Konflikt vil lamme straffesager

08. marts 2018
Af Mikkel Thastum


Konsekvensen af en eventuelt konflikt vil være, at planlagte straffesager bliver aflyst. Et beredskab hos anklagemyndigheden skal sikre gennemførelse af de helt akutte sager.

Som led i igangværende overenskomstforhandlinger har staten varslet lockout af omkring 120.000 ansatte med mulig begyndelse fra den 10. april. Anklagemyndigheden er omfattet af overenskomstkonflikten – og det betyder, at straffesager ikke kan blive behandlet i retten, hvis lockouten bliver en realitet. Det oplyser konstitueret rigsadvokat Jan Reckendorff.

»Det helt klare udgangspunkt ved en eventuelt konflikt er, at anklagemyndigheden ikke møder i nogen straffesager i retterne rundt om i landet. Vi vil alene have et beredskab, der sikrer, at akutte sager kan blive behandlet,« siger Jan Reckendorff.

Det betyder eksempelvis, at anklagemyndigheden kan møde i grundlovsforhør og i retsmøder om fristforlængelser samt hovedforhandlinger i sager, hvor en arrestant sidder varetægtsfængslet. Et andet eksempel vil være, at anklagemyndigheden kan møde i retsmøder om nødvendige tvangsindgreb under politiets efterforskning af straffesager. Herudover vil anklagemyndigheden kun kunne møde i de sager, der efter en konkret vurdering vurderes mest alvorlige og kritiske med hensyn til konsekvenserne af en udsættelse, f.eks. i meget store sager, hvor en hovedforhandling over mange dage er næsten afsluttet, og hvor en udsættelse vil indebære betydelig forsinkelse og kunne have betydning for sanktionsfastsættelsen. Anklagemyndigheden vil derimod ikke i øvrigt møde i allerede berammede sager – heller ikke igangværende – uanset om der eventuelt er tale om meget store sager berammet over et betydeligt antal retsdage.

»Politiet vil fortsat være i drift – og derfor vil der eksempelvis også være behov for at fremstille mistænkte i grundlovsforhør. Vi vil være klar til at behandle akutte sager, men andre sager vil naturligt blive udskudt under en konflikt,« siger Jan Reckendorff.

Rigsadvokaten arbejder i øjeblikket tæt sammen med ledelserne i politikredsene og statsadvokaturerne for hurtigst muligt at sætte navne på de medarbejdere og afdelinger, som vil skulle indgå i beredskabet, hvis lockouten træder i kraft.