Anklagemyndighedens Sommerskole 2018 nærmer sig – mød to deltagere og læs om deres forventninger

Anklagemyndighedens Sommerskole 2018 nærmer sig – mød to deltagere og læs om deres forventninger

06. august 2018

Om få uger løber dette års Sommerskole af staben i København. Omkring 75 håbefulde studerende sendte ansøgninger til anklagemyndigheden i løbet af foråret, og siden er 20 deltagere blevet udvalgt fra forskellige universiteter i landet – både Aalborg, Aarhus og København.

En af Sommerskolens deltagere er 22-årige Jesper Ammundsen, der efter sommeren starter på jurastudiets syvende semester på Aarhus Universitet. Det var nogle tidligere kollegaer hos civilstyrelsen i Viborg, der anbefalede ham Sommerskolen.

»Jeg vil gerne arbejde i anklagemyndigheden, og så tænkte jeg, det var en vildt god mulighed for at få noget indsigt i anklagemyndighedens arbejde og lære nogle ting, man ikke lærer på studiet,« siger Jesper om sin ansøgning.

Også 25-årige Freja Amalie Illemann Johansen, der kun har ét år tilbage af jurastudiet på Aalborg Universitet, fik Sommerskolen anbefalet. Selvom Freja er ret sikker på at ville gå anklagervejen, håber hun, at kunne få endelig afklaring ved at deltage.

»Jeg brænder meget for strafferet og overvejer at gå den vej, når jeg er færdig om et års tid. Jeg arbejder pt for en forsvarsadvokat og tænker derfor, det kunne være spændende at se retsarbejdet fra den anden side af bænken – med en anklagers øjne,« siger Freja.

Mere end bøger og paragraffer

Både Jesper og Freja ser særligt frem til at prøve kræfter med strafferetten i praksis og at arbejde gruppeorienteret.

»Jeg har lige fået programmet, og det har øget mine forventninger helt vildt.  Det virker ambitiøst, og jeg glæder mig dels til at få en masse erfaring med gruppearbejde og dels at arbejde med de praktiske og retoriske aspekter,« siger Jesper og tilføjer, at særligt undervisningen i afhøringsteknikker og vidnepsykologi bliver spændende.

Freja gør sig de samme tanker:
»Jeg tror, det er en god måde at være i miljøet og opleve det praktiske anklagerarbejde på egen krop – eksempelvis at procedere i retten, så det ikke kun er et spørgsmål at læse bøger og paragraffer,« siger hun.

Som en del af undervisningen skal deltagerne arbejde i grupper og diskutere en konkret straffesag, som de forinden har fået tilsendt. Undervisningen og arbejdet med sagen kulminerer i, at alle 20 deltagere skal procedere i retten på sommerskolens sidste dag.

En fælles forventning for de to deltagere er også, at være bedre klædt på til et kommende arbejdsliv.

»Jeg håber at kunne bruge nogle af de ting, jeg lærer, i mit videre arbejdsliv, så jeg har noget mere selvtillid, når jeg engang skal stå i retten for første gang,« siger Jesper. 

Anklagemyndighedens Sommerskole 2018 finder sted fra den 20-23. august i København.